Pre nego što bilo šta počnete da radite, otvorite konzerve i teglice s voćem, pa ga ostavite da se dugo cedi, dok pečete kore i kuvate fil:

1 manju konzervu ananasa + 1 manju konzervu kajsija. Oba sam sitnije iseckala (ne volim krupne komade ananasa u ovoj torti). Izmereno, nakon ceđenja i seckanja, imala sam oko 400 g ovog voća.
kupila sam 2 teglice višanja, a potrebila 1.5 teglicu, što je bilo oko 600 g nakon ceđenja (nisam ih seckala). Znam da neki koriste odmrznute višnje, ali sam to izbegla jer mislim da bi kiselost višanja previše izdominirala. Ovo je svakako stvar ukusa… Videla sam i recepte gde se koristi slatko od višanja – ako nekome ne smeta toliko šećera.
Priprema kora:
12 belanaca (velika jaja)
12 kašika šećera
4 kašika brašna
200 g sitno seckanih ili krupnije samlevenih oraha
Kore su pečene u kalupu s pokretnim obručem od 28 cm, uz papir za pečenje. Za svaku koru sam u činijice i tacnice odvojila belanca, šećer i orahe. Tako sam mogla da potpuno isključim mozak u toku rada, a da ne napravim grešku. Uvek ovo radim, pa me zato i ne mrzi da pečem 4 kore ?
Za svaku koru umutite u čvrst sneg 3 balanca uz postepeno dodavanje šećera (počinjete da ga dodajete kad belanca delimično očvrsnu). U umućena belanca kroz cediljku prosejte kašiku brašna i dodajte orahe, pa sjedinite silikonskom špatulom. Nanesite na kalup obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stpeni oko 15 minuta. Pratite boju kore – gotova je kad lepo porumeni, ali ne sme da se prepeče. Papir za pečenje će se lako odlepiti čim se kora malo prohladi.
Ja sam belanca za novu koru mutila tek kada prethodnu izvadim iz rerne. Bolje da rerna radi duže, nego da belanca padnu dok čekate.
Priprema fila:
12 žumanaca
2 jaja
1/2 kašičice burbon vanile
100 g šećera u prahu
200 g maslaca na sobnoj temperaturi
300 ml slatke pavlake
pripremljen ananas i kajsija (kao što je opisano u uvodu)
pripremljene višnje (kao što je opisano u uvodu)
100 g samlevenih pečenih lešnika
Umutite žumanca, jaja i šećer u prahu mikserom, da “pobele”. Kuvaćete ih na pari uz stalno mešanje, koristeći lonac s duplim dnom ili u populoptastu posudu stavljenu iznad lonca s vodom koja se greje. Imate i varijantu da ih skuvate u mikrotalasnoj, što možete naći u mom receptu za “Arabija tortu“. Gotov fil prebacite u drugu činiju, prekrijte providnom folijom i sačekajte da se dobro ohladi.
Umutite penasto maslac, pa malo po malo dodajte fil od žumanaca. Zatim ulupajte slatku pavlaku, pa je sjedinite s kremom.
Za slaganje torte, koristila sam obruč koji se podešava od 16 do 32 cm, kao i acetatnu foliju. Pošto je torta išla na putovanje od oko 25 km, transportovana je s ovom “opremom”. Zbog “zaštitne ambalaže” nisam mogla da mažem filom bočni deo torte, pa sam sav fil utrošila na filovanje kora. Torta je bila zaštićena acetatnom folijom i nije bilo rizika da će se sušiti, jer fil nije nanet sa svih strana.
Fil sam podelila na nejednaka 4 dela: 2 veća i 2 manja. Dve veća su bila za prve dve voćne kore, a 2 manja za poslednje dve kore. Ako se pogleda i orginalna Moskva torta, uvek su donja dva (voćna) sloja deblja a gornja dva tanja.
Filovanje:
U pripremljen kalup (podesivi obruč + acetatna folija) – stavila sam prvu koru i namazala tanak sloj fila, zatim dodala oceđen & iseckan ananas & kajsije, utisnula ih u fil, a onda nanela i drugu polovinu od tog izdvojenog dela fila. Spustila sam 2. koru i blago pritisla svuda da lepo nalegne.
Na drugu koru, nanela sam tanak sloj fila, poređala višnje, utisnula ih u fil, pa nanela ostatak tog dela fila. Spustila 3. koru, ponovo uz blagi pritisak na nju.
Na 3. koru je išla manja količina fila nego na prethodne dve. Izmešala sam ga s mlevenim lešnicima i nanela. Spustila sam 4. koru.
Sada mi je ostalo najmanje fila i njega sam utrošila na premazivanje poslednje, četvrte kore.
Preko acetatne folije, na njen vrh, stavila sam providnu foliju i tortu ostavila u frižideru više od 24 h. To je bilo zbog putovanja, a inače je dovoljno preko noći.
Sastojci za ukrašavanje:
malo tečne slatke pavlake
listići blanširanog badema
Kada je torta izvađena iz kalupa, premazala sam je jako tankim slojem ulupane pavlake sa svih strana. Listiće blanširanog badema sam kratko prepekla na suvom tiganju, da dobiju boju i postanu krckavi – pa posula preko torte.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *