Najčokoladnija torta

12 jaja
12 kašika šećera
9 kašika brašna
7 kašika kakaoa
jedna kesica praška za pecivo
prstohvat soli.
Krema:

1 l mlijeka
4 pudinga od čokolade
150 grama čokolade za kuvanje
6 kašika šećera
250 grama putera sobne temperature.
400 ml pavlake za šlag
6 kašika marmelade od kajsije.
Dekoracija:
4 vrećice kreme za torte od čokolade
400 ml hladnog mlijeka.
200 grama čokolade za kuvanje
150 ml pavlake za šlag.

Priprema
Biskvit
Odvojite žumanca od bjelanaca i u bjelanca dodajte prstohvat soli te ih umutite u čvrsti snijeg. U žumanca dodajte šećer i pjenasto ih umutite mikserom. Prašak za pecivo dodajte u brašno i promiješajte kašikom, dodajte i kakao, promiješajte i dodajte u žumanca pa sjedinite mikserom.
Dio bjelanaca dodajte i lagano žicom za mućenje pomiješajte dopola. Dodajte i ostatak bjelanaca i sjedinite žicom za mućenje, ali čim smjesa postane ujednačena, prestanite sa miješanjem da smjesa ne padne. Na dno kalupa, prečnika 26 cm, postavite masni papir i naspite smjesu, stavite da se peče u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, 35-40 minuta. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, a onda ga prerežite na tri jednaka dijela.

Čokoladna krema
Puding i šećer pomiješajte sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da se kuva. U ključalo mlijeko dodajte pripremljeni puding i kuvajte dok smjesa ne postane gusta. Sklonite s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne istopi.
Prebacite puding u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se tako ohladi. Sa ohlađene smjese skinite prozirnu foliju, izmiješajte mikserom i dodajte isjeckani puter sobne temperature pa sve dobro sjedinite mikserom. Pavlaku za šlag umutite u čvrsti šlag.

Slaganje torte
Biskvit premažite sa tri kašike marmelade. Nakon toga premažite sa pola kreme pa sa pola čvrsto umućene pavlake za šlag. Stavite drugu koru i premažite sa tri kašike marmelade.
Dodajte ostatak kreme i ostatak šlaga. Dodajte treću koru i lagano prstima pritisnite.

Ganaš krema
Pavlaku za šlag stavite na laganu vatru, da se ugrije toliko da može topiti čokoladu. Prelijte je preko isjeckane čokolade za kuvanje i miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi i počne lagano stezati
Kremu za torte od čokolade umutite sa hladnim mlijekom.

Dekorisanje torte
Cijelu složenu tortu premažite kremom za torte. Sa fišekom oko torte puštajte curke od ganaš glazure, zatim po površini prelijte i ostatak glazure. Ukoliko vam je zgodnije, možete odmah ganaš preliti na površinu torte i puštati curke okolo razmazivanjem.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *