DANAS JE IGNjATIJEV DAN

Sveti Ignjatije Bogonosac slavi se među pravoslavnim hrišćanima 2. januara. Nazvan je bogonoscem jer ga je Isus Hrist, dok je bio dete, držao na rukama, ali i zbog toga što je u sebi, u svome srcu i u svojim mislima gajio svoju iz godine u godinu sve čvršću veru. Osim Sveti Ignjatije Bogonosac u narodu je poznat i kaoIgnjatije Antiohijski, s obzirom da je bio patrijarh Antiohijske crkve i to treći po redu.

Sveti Ignjatije Bogonosac bio je jedan od učenika Svetog Jovana Bogoslova, ali i prvi koji je uveo antifonski način pojanja u crkvi. Ovaj način podrazumeva pevanje za dve pevnice. Kada pojanje na jednoj od ove dve strane prestane, na drugoj počinje.

Kada je neznabožački car Trajan vodio rat protiv Persije, prolazio je, između ostalog, kroz Antiohiju gde je čuo za Svetog Ignjatija. Neverujući da vera može da bude toliko čvrsta, car je pokušao da ga odvrati od vere na sve načine, prvo preteći mu, a posle nudeći mu senatorsku titulu. kako Sveti Ignjatije Bogonosac nije želeo da se odrekne Boga, Trajan je naredio da ga okuju, pošalju ga u Rim i bace ga u arenu zverima. Godine 106. lavovi su ga rastrgli, a ono malo njegovih moštiju vraćeno je u Antiohiju. No, po dolasku Persijanaca u Antiohiju, njegove mošti vraćene su u Rim.

Prema predanju, Gospod je, podučavajući svoje učenike smernosti, uzeo jedno dete i rekao:

“Ko se ponizi kao dete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskom”.
To dete bio je Ignjatije. Kada je odrastao, bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova, a kasnije episkop u Antiohiji, gde je prvi uveo antifonski način pojanja u crkvi.

To je pojanje za dve pevnice tako da kad na jednoj strani pojanje prestane, na drugoj počinje, a ovaj se način pojanja Svetom Ignjatiju čudotvorno otkrio.

U to vreme je car Trajan, prolazeći kroz Antiohiju u ratnom pohodu protiv Persije, čuo za Svetog Ignjatija i pokušao da ga savetima i pretnjama, čak ponudom senatorske titule, okrene od vere. Kad nije uspeo, naredio je da ga okovanog pošalju u Rim i bace u arenu pred zveri.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *