Kremasti jaffa kolač bez pečenja

300 grama mljevenog plazma keksa
50 grama lomljenog plazma keksa (komadi)
150 – 200 ml soka cijeđene narandže
70 grama putera.
Fil
4 vrećice pudinga od vanilije (4×37 g)
1 l punomasnog mlijeka
200 grama šećera
100 grama tamne čokolade za kuvanje
180 grama putera.
Glazura
200 grama mliječne čokolade
180 ml slatke pavlake.
Još potrebno
dvije kutije jafa keksa (300 grama)
oko 150 ml soka cijeđene narandže (za natapanje keksa).
​Priprema
Prvo kuvati fil. Pomiješati pudinge i šećer i dodati im 100 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješati. Ostatak mlijeka zagrijati i zakuvati kremu bez grudvica. Odvojiti odmah u odgovarajuću posudu polovinu kreme i dodati 100 grama čokolade za kuvanje i izmiješati da se sva čokolada istopi. Površine krema prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
Podloga. Mljevenoj plazmi dodati i komade izlomljenog palzma keksa i natopiti sokom od narandže. Dodati i puter sobne temperature i zamijesiti jednoličnu smjesu. Posuti odgovarajući pleh (34×25 cm, to je dovoljno za dvije kutije jafa keksa 4×6 komada) sa malo mljevenog keksa i rastanjiti podlogu.
Nastavak fila. Kad su filovi prohlađeni, u još mlake filove dodati po 90 grama putera sobne temperature i dobro izmiješati mikserom oba fila. Na rastanjenu koru (od plazme) staviti prvo tamni fil, zatim poredati jafa keks (malo ga natopiti u soku od narandže, ne previše) pa preko keksa rasporediti i poravanti svijetli fil.
Glazura. U odgovarajućoj šerpici izlomiti čokoladu i preliti slatkom pavlakom i zagrijavati na laganoj vatri, miješajući da se sva čokolada istopi. Preliti preko svijetle kreme i ostaviti kolač na hlađenje.Obavezno ostaviti kolač da prenoći i obavezno ga držati u frižideru.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *