Raženi je kruh zasitan i ukusan zbog čega se najčešće konzumira ujutro, uz najvažniji obrok u danu, sa slanim ili slatkim namazom ili pak uz popodnevno varivo ili grah kao zdraviji nadomjestak za bijeli kruh.

Raženi kruh vrsta je kruha koji se radi od raži, žitarice koja je jednogodišnja biljka iz porodice trava. Zrno raži može biti svijetle ili tamne boje, ovisno o tipu brašna koji se koristi. Ima više vlakana od bijelog kruha, tamnije je boje, jačeg okusa i zasitan je. Ima malo glutena, a mnogo proteina.

Putujući Skandinavijom, Njemačkom i drugim mjestima Istočne Europe moguće je pronaći raženi kruh različitih boja, posipanim sjemenkama ili žitaricama koji se najčešće poslužuje uz doručak.

Iako je moguće kupiti raženi kruh u trgovinama i pekarnama, teško je pronaći onaj svježi kruh, bez aditiva. U nastavku slijedi recept za ukusni raženi kruh koji možete jesti s domaćim džemom od jabuka ili zdravim namazom od lješnjaka, a ako ste više za slaniju verziju; uz domaći namaz od graha i paprike, hummus ili maslac od kikirikija.

Recept za domaći raženi kruh sa sjemenkama
Domaći raženi kruh sa sjemenkama ukusan je i zdrav, a kuća tijekom izrade kruha miriše kao omiljena pekarna. Ipak, nije isto kupiti gotovi proizvod i pojesti ga ili napraviti sam svoj domaći raženi kruh bez pšeničnog brašna, uložiti trud i vrijeme kako bi dobili plod Vašeg rada.

U nastavku slijedi recept za kruh od samo raženog brašna kojeg sačinjavaju zdravi sastojci, a ukusan je i zasitan zbog čega ćete ga Vi i Vaši ukućani sigurno voljeti.

Sastojci za 1 štrucu kruha:

500 g raženog brašna, plus dodatno za pobrašniti,
10 g sitne soli,
50 g raži ili pahuljica od raži,
50 g bundevinih, suncokretovih ili drugih sjemenki (po želji),
35 g svježeg kvasca ili 10 g kvasca iz vrećice,
1 žlica melase ili javorovog sirupa (po želji, pospješuje okus kruha).
Postupak izrade:

Stavite brašno i sol u veliku zdjelu i prelijte s 400 ml uzavrele vode. Miješajte dok se ne stvori smjesa i ostavite da se nakratko ohladi.
Ako koristite svježi kvasac povežite ga s melasom ili javorovim sirupom dok se ne pretvori u tekućinu, ili ako ne koristite melasu ili javorov sirup, rastopite ga u mlakoj vodi (2 žlice maksimalno samo kako biste dobili tekuću smjesu) te dodajte smjesi uz raž i sjemenke po želji.
Ako koristite suhi kvasac samo ga dodajte u brašno i dodajte vode tako da se sve poveže u tijesto koje je meko, ali ne i previše ljepljivo – otprilike 50 – 75 ml.
Lagano pobrašnite radnu površinu i obrađujte tijesto otprilike 5 minuta dok ne postane mekano i dok se sve ne poveže.
Lagano pobrašnite i zdjelu, a tijesto oblikujte u oblik lopte tako da ga mijesite po površini dok donji dio tijesta stalno gurate ispod.
Tijesto stavite u zdjelu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite ga na toplome mjestu na kojem nema vlage. Preporučuje se ostaviti ga preko noći, dok se ne digne.
Pećnicu zagrijte na 220 °C i stavite rešetku na zadnji utor.
Pladanj obložite papirom za pečenje i tijesto stavite na njega tako da je pobrašnjena strana okrenuta prema gore. Zarežite ga nožem u obliku slova X.
Stavite ga u pećnicu, pecite otprilike 35 minuta dok štruca nije potamnjela na vrhu. Ohladite na rešetci prije rezanja i prekrijte ga vlažnom krpom kako bi sačuvao mekoću iznutra i hrskavost izvana.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *