Bomba torta
Prava bomba, po ukusu i po izgledu. Sa relativno malo različitih namirnica dobija se prekrasna velika torta koja je skoro 30 godina redovna i jedna od omiljenih naših torti.

Sastojci

za koru

6 jaja
6 kašika šećera
200 g. mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašikica praška za pecivo

Fil
250 g. maslaca ii margarina
300 g. mleveneg keksa
200 g. mlevenih oraha
6 žumanaca
1,5 dcl. gustog soka od breskve ili djus ili mleko, po želji
200 g. šećera

karamelizovano šne od belanaca

6 belanaca
12 kašika šećera

6 kašika šećera za karamel

Priprema

za koru – Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo. Peći u kalupu prečnika 27 cm. na u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Za fil -Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minutam, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.

Na kraju pripremiti i šne od belanaca.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Ja mutim tako što krenem sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodajem šećer i mutim dok ne postanu čvrsta pena.

Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperatuti. Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, I ka ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.
Tortu je najbolje napraviti tako što koru i fil od keksa napravimo dan ranije i filujemo pa ostavimo da prenoći, a šne od belanaca napravimo i dodamo drugi dan.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *