GRČKA TORTA koja je oduševila sve moje goste

POTREBNO:

Za 3 kore:

12 belanaca
27 kašika šećera
12 kašika mlevenog plazma keksa
15 kašika oraha
Za kremu:

12 žumanjaka
200 g šećera
2 pudinga od vanilije
600 ml mleka
300 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g seckanog plazma keksa
200 g milka čokolade po želji (ja sam stavila belu milku na kockice iseckanu)
200 g krupnije mlevenih oraha

NAČIN PRIPREME
Za pripremu kora kojih morate ispeći 3 komada (dakle, peći tri puta u istom kalupu za torte) miksajte svaki put po 4 belanceta. Kada belanci postanu čvrsti dodati 9 kašika šećera,
4 kašike mlevenog plazma keksa i na kraju 5 kašikamljevenih oraha.
Dobijenu masu izliti u kalup za tortu na papir za pečenje (kalup prečnika 24 cm), rubove kalupa namastiti i pobrašniti.
Peći u rerni na 180ºC 18 minuta. Kora je gotova kada ravnomjerno posmeđi cijelom površinom. Ako vam je rerna malo jača, pecite koru koju minutu manje. Kore su u pravilu tanke i ne treba im dugo da se ispeku. Pečenu koru izvaditi iz kalupa na rešetku, odmah pažljivo odljepiti papir za pečenje, a kalup oprati i pripremiti za drugu koru koja se priprema na identičan način.

Na isti način dakle treba ispeći i treću kore. Ohladiti ih.

Dok se kore peku i hlade, pripremiti kremu. Staviti na tihu vatru lonac sa mlekom (odvojiti cca 150 ml od predviđene količine) Miksati žumanke sa 200 g šećera. Dodati onu manju količinu mleka i prašak za puding. Ukuhati dobivenu smesu u vruće mleko. Kuhati kremu uz neprestano miješanje 10 minuta.
Kuhanu kremu potpuno ohladiti i to opet uz mešanje kako se na vrhu ne bi napravila korica. U ohlađenu kremu umešati margarin koji ste prethodno izradili sa šećerom u prahu. Dobro promešati pa dodati mlevene orahe, sitno seckanu milka čokoladu i na kraju seckane plazma kekse.
Za izradu torte premazati trećinom kremom prvu koru, zatim drugom trećinom drugu koru i na kraju ostatkom premazati zadnju koru. Poravnati kremu na bočnim stranicama torte.

Tortu ohladiti, najbolje preko noći, jer jedino tada će se lepo rezati, te ukrasiti po želji slatkim vrhnjem i prigodnim ukrasima.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *