Sastojci
TIJESTO
3-5 jaja
180 gr secera
150 gr brasna
8 kasika vode
4 kasike ulja
FIL
4 zumanca
3 kasike u vrh pune gustina ili brasna
1/2 l mlijeka
150 gr secera
2-3 kesice vanile
125 gr putera ili 1 dl umucene pavlake
300 gr voca
1 pomorandza
ODOZGO
4 dl pavlake za slag

Priprema
1.
Umutiti zumanca sa secerom, dodati im vodu i ulje, dodati brasno i promutit pa dodati cvrsto umucen snijeg od bjelanaca i promijesati kasikom da se masa ujednaci. Po receptu u tijesti idu 3 jaja ali sam se ja danas malo zabrojala i stavila 5 pa je tijesto samo bilo malo mekse tako da slobodno mozete praviti sa 5 jaja.

2.Peci na foliji ili papiru za pecenje na 200C u plehu 22×30. Peceno tijesto izvaditi iz pleha, odlijepiti papir, vratiti ga u pleh u kom se peklo pa ga politi sokom od 1 pomorandze ili sa par kasika mlijeka i sloziti po tijestu oko 300 gr zamrznutog voca(ja sam koristila maline i borovnice). Kolac moze da se pravi i sa kompotom od kajsija ili bresaka ili sa svjezim jagodama ili malinama.

3.Zumanca umutiti sa secerom i vanilom, dodati brasno ili gustin pa skuvati sa mlijekom. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi pa promutiti da se dobije glatka masa u koju treba dodati 125 gr umucenog putera ili 1 dl umucene pavlake.

4.Kada se kolac ohladi preko voca preliti fil a preko fila umucenu pavlaku ili 2-3 slaga.

5.Ostaviti 2-3 sata u frizider da malo odstiji pa se onda moze slobodno rezati
Ja sam nekad pravila kolac tako sto sam u fil stavljala puter, odozgo 2 slaga u koja sam pred sam kraj mucenja dodavala bjelanca pa onda sve fino umutila. Na taj nacin dobija se malo manje cvrst ali veoma izdasan slag. U novije vrijeme izbjegavam nekuvana jaja pa obicno bjelanca iskoristim za nesto drugo

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *