ČOKO-ORANDŽ TORTA

Sastojci
ZA KORE ( 3X)
3 bjelanjka
75 grama secera
75 grama mljevenih badema ( ili ljesnjaka )
1 zlica ( ravna ) gorkog kakaa
1 zlicica praska za pecivo
25 ml ulja
MOUSSE OD NARANCE
300 ml soka od jednog limuna i svjezeg soka od narance
100 grama secera
125 grama maslaca
9 zumanjaka
125 grama secera
1 vrecica vanilije secera
400 ml slatkog vrhnja
GANACHE
200 ml slatkog vrhnja
200 grama cokolade ( s 50% kakaa )
25+25 grama maslaca
POSIP ZA GANACHE
2 zlicice korice narance
ca 75 grama kandirane narance

Priprema
Biskvit
1.Izlupati cvrsto 3 bjelanja, postepeno dodavati secer, miksati dok ne dobijete glatki, sjajni snijeg. Pomijesati suhe sastojke, dodati ih u snijeg, dodati i ulje. Sve njezno promjesati okrecuci posudu i vuci kuhacu od sredine prema van dok se sastojci ne spoje.

Pripremiti kalup za torte promjera 26cm, sipati smjesu, poravnati i staviti peci u pecnicu koju ste ugrijali na 180 stupnjeva. Peci oko 10-12 minuta.

Na isti nacin ispecite jos 2 biskvita.

Mousse od narance
1.Iscjediti sok od jednog manjeg limuna i narance da dobijete 300 ml soka. Stavite sok sa secerom u posudu u kojoj cete poslije kuhati i kremu (ca 3 l posuda ). Kuhajte sok dok se ne reducira na 200 ml.

2.Izlupjajte zumanjke s preostalim secerom i vanilijom dok ne postane gusta, svjetla krema. Stalno miksajucu dodajte jos vruci, ali ne kipuci reducirani sok od narance.

Prebacite nazad u posudu u kojoj se kuhao sok. Na tihoj vatri uz stalno mjesanje sterilizirati zumanjke dok krema ne postane gusta.

Paznja: zumanjci ne smiju zakuhati jer bi se mogli zgrusati.
3.Prebaciti zumanjke u cistu posudu za miksanje. Staviti posudu u hladnu vodu i miksati dok se krema ne ohladi na sobnu temperaturu.

Mjesajte maslac dok skroz ne omekani i postane bijel, mora biti jako mekan kad ga budete umiksali u kremu. Uzmite zlicu maslaca, umikasajte ga u kremu. Ponavite postupak sve dok ne potrosite sav maslac. Bitno je da ne dodajte odjednom sav maslac nego zlicu po zlicu i svaku umiksate.
Ohladite kremu.

4.Slatko vrhnje umiksati u slag. Mozete koristiti i slag fix, ako tako inace radite ( nije naveden u sastojcima )
Dodajte 2-3 zlice slaga u kremu, umjesajte. Dodajte i ostatak i njezno sjedinite ( okrecuci jednom rukom posudu, a drugom s pjenacom njezno ici od sredine prema dolje pa prema rubu i van pa opet prema sredini ) s kremom od narance i zumanjaka.

Krema je dosta osjetljiva za izradu pa upozoravam na oznaku pripreme “slozeno”.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *