Do detalja objašnjeno kako je došlo do Dankine smrti

Danas je tužan dan za Srbiju. Potraga za malom Dankom Ilić je završena na tragičan način, rekao je ministar policije Bratislav Gašić.

Danka Ilić (2) je ubijena, za ubistvo su osumnjičena dva radnika JKP “Vodovod” Bor. Njih dvojica su priznali zločin.
Danka Ilić nestala je 26. marta kod Banjskog Polja u Boru.
Zbog njenog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sistem “Pronađi me”.
Sve najnovije informacije o ubistvu Danke Ilić čitajte u našem blogu.
On je kazao da su uhapšena dvojica muškaraca, koji su osumnjičeni da su automobilom udarili devojčicu i nakon toga bacili na deponiju.

– Obojica su priznala zločin, i detaljno opisali događaj – rekao je Gašić, koji je rekao da je sistem “Pronađi me” aktiviran u 18.57 sati.

Hronologija užasa
Kako je Gašić rekao, majka je sa decom došla u 13.10 sati u Banjsko polje, i da su se deca su igrala u dvorištu gde ih je ona fotografisala. U 13.22 je, kaže, shvatila je da Danke nema, a supruga je pozvala u 13.41 sat.

– Mi smo od izlaska iz stana Ivane Ilić pratili forenzički njeno kretanje od Bora sve do Banjskog polja. Proveravali smo kada je nastala fotografija, koliko je dete bilo van vidokruga majke – rekao je Gašić.

Kako je rekao, “u tom periodu, od 13.45 do 15.52 sati, Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica”.

– Majka je oko 13.50, tražeći dete, videla beli auto i muško lice koje stoji pored njega, za koje se kasnije, tokom istrage, ispostavilo da je reč o vozilu “fiat panda”, u kome su bili osumnjičeni S.J. i D.D. Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u naselju Banjsko polje, gde su trebali da provere šaht u Ozrenskoj ulici, gde su stigli u 13.20 – ispričao je Gašić.

Vozilo snimile kamere
Kako kaže, kretanje njihovog vozila je zabeleženo na kameri ulice Radomira Putnika i ustanovljeno je da se iz sporedne ulice kretalo u 13.35, a kasnije je zabeleženo da se kod kapije kuće zaustavilo u 13.50 što se, kaže, poklapa sa vremenom nestanka male Danke.

– Vozilo u kome su bili S.J. i D.D. je ispred kapije bilo 2,5 minuta i, prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom. Potom, kada su krenuli, devojčicu su udarili na nekih 30 do 40 metara od mesta za zaustavljanje. Automobilom je upravljao osumnjičeni D.D., dok je S.J., koji je bio suvozač, izašao iz auta, otvorio vrata i telo devojčice, koja je bila bez svesti, prebacio zadnji deo vozila preko alata. Tokom vožnje dogovorili su se da telo deteta negde bace – rekao je Gašić.

Kako je dodao, usput ih je u 13.57 sati zaustavio otac devojčice iz automobila i pitao da li su videli devojčicu.

-Oni su odgovorili negativno – rekao je ministar policije.

Dete bacili na gomilu smeća
Kako je dodao, po izlasku iz Banjskog polja u 14 sati, zaputili su se starobajanskim putem i prilikom dolaska na deponiju na kojoj su zadržali minut 49 sekundi sve su uzeli dete i bacili ga na bedem na kojem je bila gomila smeća.

– Dok je D.D. za to vreme bio pored auta pazeći da neko ne naiđe. Nakon toga su se vratili u firmu, ostavili vozilo. U monstruoznosti i hladnokrvnosti ubica devojčice svedočen je činjenica da je S.J. po pozivu direktora istog dana otišao u Banjsko polje da traži devojčicu svestan da ju je hladnokrvno usmrtio – rekao je Gašić.

Rekao je da “smo mi tog dana sa privatnih kuća skinuli deset kamera”.

– Jedno smo čekali jer je vlasnik u Americi da dođemo do ključa i kućepazitelja da bi mogli sa nje koja nam je na kraju i najviše pomogla da dođemo i vidimo kretanje. Tog dana na teritoriju Banskog polja je ušlo, u vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan, ušlo je sedamnaest vozila. Od tih sedamnaest vozila samo su dva izašla van teritorija Banskog polja. Do dolaska policije, postavljanja punktova i zaprečavanja svih tih putnih pravaca ka Banskom polju. Zašto je to bitno? Bitno je zato što gledajući kretanje njihovo, vrlo nam je bilo simptomatično da 150 metara od mesta gde su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, to je dvorište gde je bila Ivana Ilića sa svojim decom, tih 150 metara prešli su za pet i po minuta. Kao što imamo i kada su stali na deponiju, jasno zabeleženo da su se tu zadržali minut 41 sekundu. Policija nastavlja intenzivan rad na ovom slučaju i pretražuje se teren u cilju pronalaska tela – objasnio je Gašić.

Rekao je i da je komandu nad pretragom terena je preuzeo komandant odreda žandarmerije iz Niša i taj teren kompletno, a videli ste i sami da se radi o jako nepristupačnom terenu, jako teškom terenu, brdskom planinskom terenu.
– Pripadnici Žandarmerije uz pomoć pripadnika policije, javnog reda, vatrogasaca, spasioca gorske službe zajedno sa više pasa i sve moguće resurse, dronova sa termovizijama, helikoptera i prvog dana pretražili su čitavih pet puta, znači u tom krugu od nekih deset kilometara. Svaku kuću u Banjskom polju naši operativci, UKP i kriminalistička policija su obišli, svaki podrum ušli, svaku šahtu otvorili, svaki zamrzivač pogledali – naveo je ministar policije.

Istraga u tri pravca
Gašić je rekao da je istraga u tom prvom trenutku krenula u tri pravca.

– Znači nismo mogli da isključimo otmicu, trgovinu ljudima, naravno. Da je dete neko ko je prolazio tim pravcem, kao što smo na kraju utvrdili, udario svojim kolima ili je stavio u kola i nadali smo se da je to možda i da će to da dođe na kraju da je dete živo. Razgovarali smo više puta sa majkom, jer majka je ta koja je morala da nam da početni input. Da li nam je bilo čudno u startu da posle tri godine se pojavi u kući gde je nekad živela, dvorište koje je poprilično neuredno sa puno stakla, sa puno gvožđa, sa puno nekih starih frižidera za zamrzivača, vešmašina i svega ostalog. Jeste, ali naravno početne informacije smo morali da dobijemo od majke da bismo mogli dalje da nastavimo istragu i zahvaljujem se i njima na svom strpljenju i u ovoj muci što su mogli da nam daju – naveo je on.

Rekao je i da je urađeno je 15 poligrafskih ispitivanja.

– Veliku zahvalnost dugujem Upravi kriminalističke policije, službi za suzbijanje kriminala, načelniku Đuranu, njegovom zameniku Draganu, Mihajloviću, naravno koleginice Bojani, načelniku Cmoliću, i ne zamerite malo što noćno smo svi mi bili u borbi i zajedno prolazili kroz sve. Skinuto je preko 40 pripadnika Uprave kriminalističke policije bez 10 dana na terenu. I oba načelnika zajedno sa njima. Ljudi iz naše tehnike, poligrafisti, 10 dana, maltene spavali su po 2 sata da bi mogli da ispunjavaju sve ono što se od njih traži, a da dođemo do validnih informacija koje su nam bile potrebne. Radi se o 46.000 logova, takozvanih telefonskih brojeva – kaže Gašić.

Kako dodaje, toliko je promena bilo na baznim stanicama koje su pokrivale to područje, kao i da je sve to trebalo pregledati, uvezati, preklopiti jedno preko drugog, upravo da bi videli da li je neko možda pratio u tim trenucima, da li je ona imala neku komunikaciju sa bilo kime. I pregledati, naravno, sve ove kamere, sve GPS-ove koji su bili na vozilima da bi mogli da dođemo. To je, kaže, 175.000 komunikacija.

– Telefonskih razgovora, SMS poruka, drugih poruka itd. Hteo bih da naglasim da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeli opsežne mere u cilju pronalaska Danke i razjašnjavanja slučaja. Obavili su pretragu užeg i šireg lica mesta, kao i lokacije oko nas i Banjsko polje. U potrazi je učestvovalo više stotina pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, žandarmerije, policije i opšte nadležnosti, upravo i kriminalističke policije, službe za suzbijanje kriminala, kriminalistička operativna analitika, upravo za tehniku, služba za borbu protiv terorizma, jedinice za finansijske istrage, SBPOK, Interpola, službe za ratne zločine, helikopterske jedinice, policijska brigada, sektor za vanredne situacije, upravo saobraćajne policije, upravo granične policije, policijska uprava u Boru, Zaječaru i Nišu, kao i bezbednosne i informativne agencije. Gorska služba spašavanja, udruženje lovaca i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva, lokalna samouprava, ali i građani, dobrovoljci. Čuli ste da je osumnjičeni, dok danas je priključio potrazi bez i malo empatije, bez i malo griža savesti, i proveo neko vreme na toj teritoriji, zajedno sa svim ostalima koji su učestvovali u pretrazi – rekao je Gašić.

Kako je kazao, “tokom potrage su korišćena sva raspoloživa tehnička sredstva, helikopteri, dronovi sa termovizijama i bez nje, i službeni psi tragači. Između ostalog, policija je pregledala oko 200 kuća i isto toliko stanova, više od 400 vozila, prikupila je obaveštenja od više desetina osoba, pregledala snimke sa 10 kamera u naselju, poligrafski ispitivala 15 osoba, na dan nestanka Danki je ustanovljeno da je na baznoj stanici u Boru bilo locirano oko 42 hiljade telefona, pri čemu je naknadnom analizom logova ustanovljeno 658 brojeva stanovnika naselja Banjsko polje”.

– Takođe ste imali pitanje ovih dana zašto smo ove nedelje još jednom obišli sve kuće i sve stanove i razgovarali sa stanovnicima Banjskog polja upravo da bismo mogli lakše i brže da dođemo do njihovih brojeva telefona, da isključimo sve one koji su na magistralnom putu odlazili prema Borskom jezeru ili su Bor pokriveni svega sa tri bazne stanice i jako je teško uraditi naknadno ispitivanje svih tih telefonskih brojeva. Zahvaljujem se svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su radili na ovom slučaju i uložili maksimalan trud i požrtvovan radili na ovom slučaju. Takođe želim da se zahvalim Austrijskoj policiji i Interpolu, kao i drugim policijama u Evropi i u regionu koji su se odazvali pozivu. Moram da napomenem da, od kada je sistem pokrenut, pronađen je – naveo je Gašić.
Jedan na drugog prebacuju krivicu
On je rekao i da su osumnjičeni još drugog dana dovedeno i poligrafski ispitivani.

– Vozač automobila je imao zakasnelu reakciju na poligrafsko ispitivanje. Suvozač je odmah reagovao. Istog dana su oduzeta sva tri automobila, znači njihova dva privatna automobila i službeni automobil iz kojeg su naši forenzičari uzeli sve ono što im je bilo potrebno da bi mogli da urade ispitivanje. Automobil je bio pun alata, rezervnih delova itd. Imamo saznanja da se jedan od njih vratio 28. aprila i prebacio telo na drugu lokaciju. Ne možemo da im verujemo jer jedan na drugog prebacuju krivicu – istakao je Gašić.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *