KAPRI TORTA S JAGODAMA, VANILIJOM I ČOKOLADOM
Čokolada u ovoj slastici nije u obliku kreme, nego glazure, baš kako bi i ova torta što više podsjetila na poznati sladoled. No iako su svi okusi ovdje, ovo je prije svega neodoljiva kremasta slastica u kojoj se uživa na sasvim drugačiji i definitivno bolji način. Tome je pridonio i mekani biskvit od bjelanjaka, kao i završno ukrašavanje torte s mliječnim šlagom i jagodama po vrhu.

Oko ove torte ima posla iako recept nije previše kompliciran, no kad se sve spoji rezultat je itekako vrijedan truda jer je lijepog izgleda, privlačnih boja, a potpuno savršenog kremastog okusa. Ako ste jedva dočekali sezonu jagoda poput mene, Kapri torta s jagodama nešto je u čemu ćete guštati s užitkom.

Za koru:
9 belanaca
300 g šećera
2 kašike brašna
1 kašika sirćeta
Za žele:
500 g jagoda
300 g šećera
2 kesice pudinga od jagoda
Za preliv:
100 g Menaž čokolade
2 kašike ulja
Za fil:
6 dl mleka
2 kesice vanilin pudinga
300 g šećera
9 žumanaca
250 g margarina
200 g šlaga
2 dl kisele vode

9 belanaca ulupati sa šećerom, dodati brašno i sirće. Na 180 stepeni peći oko 20 minuta. Jagode pomešati sa šećerom, izgnječiti ih i staviti da se kuvaju. Kada provri, dodati puding, mešati i još vruć žele staviti preko hladne kore. Kada se žele ohladi, Menaž čokoladu otopiti sa uljem i preliti preko želea. Žumanca pomešati sa šećerom i praškom za puding. Mleko staviti da provri, pa dodati smesu sa jajima i kuvati da se dobije fina krema. Kad se ohladi umešati margarin. Namazati preko čokolade. Šlag ulupati u penu i namazati na fil.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *