Torta sa karamelom i lješnjacima

Sastojci
Biskvit (peku se 4 korice):
4 x 2 kom bjelanaca
4 x 2 kašike šećera
4 x 40 g pečenih mljevenih lješnjaka*
4 x 1 kašika oštrog brašna
4 x 1/2 kašike kvalitetnog kakaoa
4 x 1 kašičica praška za pecivo
4 x 25 ml ulja
Fil:
1 l punomasnog mlijeka
8 kom žumanaca
300 gr bombona karamel lješnjak
160 gr gustina
170 gr šećera (količinu šećera prilagoditi svom ukusu, ovo je slađa verzija)
100 gr maslaca
Priprema
1.Karamel krema:
Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmiješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.
Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promiješati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

2.Biskviti:
Dok se krema hladi pravimo biskvite: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, miješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam dio fino samljela, a dio krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno miješanje. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=20-24 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje. Peći biskvite na 180 st. oko 15-20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.

3.Nastavak krema:
U mlak (skoro ohlađen) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Ohladiti do kraja. Umutiti slatko vrhnje u šlag i dodati u kremu i sve fino sjediniti miješanjem.
4.Ganache:
Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i miješati dok se čokolade ne istope.
5.Slaganje:
Kada biskvite pečem u kalupu d=24 cm (visina gotove torte je oko 7 cm) za kalupu d=22 cm (visina torte je oko 8 -9cm), u kalupu d20 cm vusina torte je 11 cm (tada za ganache koristim 150 ml vrhnja, 100+50 g čokolade). Staviti prvi biskvit u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, (sve osim prvog biskvita natopiti sa malo mlijeka i ruma, a ako vam biskvit djeluje dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom). Fil podijeliti na 5 dijelova. Petinu iskoristite za obradu i ukrašavanje torte, a ostala 4 dijela ravnomjerno rasporedite preko biskvita. Preko 4. sloja krema prelijte i ganache i rashladite tortu u frižideru, najbolje preko noći.

Posluživanje
Napomene:

-Ako koristite mliječno vrhnje za šlag, onda dodajte i jedan šlag-fiks ili dodajte otopljenu želatinu u krem.

*Napomena: Ja radim sa domaćim lješnjacima koji imaju znatno jaču aromu od većine “kupovnih” u marketima, tako da ukoliko radite sa “kupovnim” količinu možete povećati na 200 g.

-Ako želite intenzivniji karamel okus završni ganache sloj zamijenite sa mekim karamel prelivom ili nekim drugim karamel prelivom.

Prijatno!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *