Fantastični rolat sa bananama i orasima

300 grama mljevenog keksa
150 grama mljevenih oraha
100 grama šećera u prahu
50 ml soka od narandže
200 grama putera.
I još:
3 veće ili 4 manje banane
100 grama čokoladnog namaza (eurokrem, linolada, nutela i slično)
15-16 komada polovina jezgre oraha
150 grama čokolade
3 kašike ulja.

Priprema
Puter izvaditi iz frižidera, najmanje sat vremena prije pripreme, kako bi omekšao. U veću posudu staviti mljeveni keks i mljevene orahe. Dodati im šećer u prahu, puter isjeckan na listiće i sok od iscijeđene narandže, a onda sve sastojke sjediniti rukom, odnosno umijesiti tijesto sve dok se komadići putera ne rastvore.

Dvije čvršće kese za zamrzavanje (ne one tanke, šuškave) rasjeći i staviti na sto na kome ćete raditi. One će biti podloga za koru i pomoću njih ćemo umotati rolat. Po njima blago posuti mljeveni keks ili šećer u prahu, kako se masa ne bi lijepila prilikom razvijanja, a posuti i “tijesto”. Oklagijom preći preko njega i razvući ga na debljinu od oko pola centimetra. Odsjeći krajeve kako bi bili ravni pa te viškove utapkati ako negdje na krajevima fali.

Na donjem kraju podloge, u tankom sloju, premazati čokoladni namaz. Na njega staviti banane kojima ste isjekli krajeve pa i njih premazati namazom. Zatim pažljivo, pomažući se kesom, sve uviti u rolat, pritiskajući smjesu da se lijepo priljubi uz banane.
Zatim rolat obmotati kesama pa ga blago, nježno, valjati po podlozi, kako bi imao lijep okrugao oblik i kako bi se sve fino priljubilo, banane i omotač. Ostaviti ga na hladnom da se stegne, oko dva do tri sata.

Na pari ili u mikrotalasnoj pećnici otopiti čokoladu s uljem. Dok je još topla, odmah premazati jednu traku preko rolata i preko nje utisnuti jezgra oraha, da se “zalijepe”. Zatim i njih i rolat preliti toplom čokoladnom glazurom i ponovo ostaviti na hladnom, da se stegne. Isjeći na kolutove i servirati.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *