Monte torta kremasta je slastica koja očarava okusom i teksturom u ovih toplim ljetnim danima.

“To je najukusnija torta koju sam ikad probala”, jedan je od komentara na društvenim mrežama.

U prilog joj ide i to što nije previše slatka pa možete pojesti koliko hoćete. Upravo je to i tajna zbog koje je baš mnogi vole.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
Sponsored content
Uzimajte ovo svaki dan i pritisak nece prelaziti preko 125…
Sponsored content
Da sa 60 izgledaš kao da ti je 35, samo treba da stavljaš na lice…
Midas – Nativno Internet oglašavanje
Kora:
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
100 grama lješnjaka
6 žlica brašna

Krema:
6 žumanjaka
8 žlica šećera
2 pudinga od vanilije ili slatkog vrhnja
2 žlice brašna
litra mlijeka
vanilin šećer
250 grama maslaca ili margarina
50 grama šećera u prahu
četiri žlice Nutelle
keks Petit Beurre

Način pripreme:
Ispecite lješnjake, ohladite ih i ogulite. Isjeckajte ih na veće komadiće. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg, postupno dodajte šećer, a na kraju ubacite brašno. U kalup stavite lješnjake, a preko njih smjesu za koru. Stavite da se peče desetak minuta. Ohladite koru.

U posudu stavite 800 mililitara mlijeka da zavrije s vanilin šećerom. Dodajte pomiješanih šest žumanjaka sa šećerom. U drugu posudu stavite dva pudinga, dvije žlice brašna i 200 mililitara mlijeka. Sjedinite obje smjese.

U zakuhano mlijeko dodajte smjesu i miješajte na vatri dok se krema ne zgusne. Ostavite je da se ohladi. U drugoj posudi pjenasto umutite margarin (maslac) sa šećerom u prahu. Postupno dodajte ohlađenu kremu. Kada se masa sjedini, podijelite je na dva dijela. U jedan dio stavite tri žlice Nutelle i izmiksajte.

Koru okrenite tako da vam lješnjaci budu gore. Premažite ih Nutellom. Stavite žutu kremu, a zatim preko nje poredajte petit keks. Nakon toga dodajte čokoladnu kremu. Ostavite tortu na dva sata da se hladi u hladnjaku. Kada se torta stegne, ukrasite je po želji, uz pomoć šlaga, kreme od vanilije ili je jednostavno prelijte istopljenom crnom čokoladom.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *