Biskvit
6 bjelanjaka
6 žutanjaka
6 žlica oštrog brašna
6 žlica šećera
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
6 žlica mlijeka
2 žlice ulja
+

cca 10 žlica mlijeka
Temeljna krema
1 litra mlijeka
3 pudinga od vanilije
8 žlica šećera
1 žlica gustina
100 g margarina sobne temperature
Dodatno za kreme
100 g Milka čokolade
50 g mljevenih napolitanki
I još
100 g čokolade za kuhanje
500 ml biljnog vrhnja za šlag

Priprema
Biskvit
Napravite snijeg od bjelanjaka. Pjenasto umutite šećer sa žumanjcima pa postepeno dodajte ostale sastojke – oštro brašno, prašak za pecivo, kakao, mlijeko i ulje. Na kraju u tu smjesu lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Snijeg od bjelanjaka umiješam ručno (dodajem dio po dio) u smjesu. Bitno je lagano miješati kako bi vam mjehurići zraka i dalje ostali prisutni u biskvitu (to generalno vrijedi za sve slične biskvite). Pecite na 180 stupnjeva, cca. 10 minuta (isprobajte biskvit čačkalicom – ako je čista, biskvit je gotov). Kad se ohladi prelijte biskvit s desetak žlica mlijeka.

Kreme
Od litre mlijeka odvojite cca 1 dcl mlijeka u koji umutite prašak za puding, šećer i gustin, a ostatak mlijeka stavite na štednjak da zakipi. Kad mlijeko zakipi, smanjite vatru i dodajte smjesu pudinga, šećera i gustina. Miješajte minutu dok ne postane gusto. Kremu ohladite, umiješajte margarin i podijelite na pola.

Krema i margarin moraju biti iste temperature (najbolje je da budu sobne temperature) kako biste izbjegli iritantne grudice od margarina.

U jednu polovicu kreme stavite 50 grama mljevenih napolitanki, a u drugu polovicu kreme otopljenu milka čokoladu (otopite je na pari ili u mikrovalnoj).

Čokoladu otopite na pari, dodajte par žlica vrhnja za šlag (tako da vam čokolada bude tekuća kako biste je mogli preliti preko kreme). Ostatak vrhnja umutite u čvrsti šlag.

Slaganje
Biskvit – krema od napolitanki – krema od milka čokolade – čokolada – šlag

Napomena
Kremu od napolitanki ponekad bude teško nanositi na biskvit jer je dosta čvrsta. Moja taktika je da sa malom žličicom kremu ravnomjerno rasporedim po biskvitu kako bi je lakše razmazala. Ako vam i dalje ide teško, umačite žlicu s kojom razmazujete kremu u vodu.

Kad na kremu od milka čokolade ulijete čokoladu, stavite kolač u hladnjak da se čokolada stisne. Ako je tekuća i krenete nanositi šlag tada će vam biti teško nanijeti šlag jer će vam se pomiješati s čokoladom.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *