Najjednostavnije baklave

Odluka je pala, nakon kupljenih baklava kod privatnog pekara, direktno na mjestu gdje se peku, probali smo ih narediti doma i mogu vam reci vrlo jednostavno, a super dobro iz kupovnog tjesta za strudle…….

Sastojci 8 osoba
Kom. 2 Tjesta za strudle (1 kg.)
Salica 2/3 Indijskih orascica
Salica 2/3 Pistacija
Salica 2/3 Oraha
Dkg. 20 Putra
Salica 1,5 Vode
Kom. 1 Sok limuna
Zlica 6 Meda
Salica 1,5 Secera
Priprema
1.Prvo izmeljite na sitnije komadice svaki sastojak za sebe (ind.orascice,orahe i pisatcije), a zatim indijske orascice podjelite u ostale dvije zdjelice u svaku po pola smjese, tako da imate dvije smjese (orahe i indijske orascice i pisatcije i indijske orascice).
2.Vodu,secer i limunov sok prokuhajte 5-6 minuta i ugasite plamen,pa u to umjesajte med i ostavite da stoji. Istovremeno rastopite putar,pa s njime namazite dno pleha u kojem cete peci baklave.
3.Stavite 1 koru, namazite putrom,pa drugu koru namazite putrom i zlicom stavljajte smjesu samo na pocetak kore, te zarolajte i stavite u pleh, pa tako ponovite postupak , dok imate materijala. Ustvari ovdje dobijete dvije vrsti baklava, jednu orasi i indijski orascici, a druga pisatcio i indijski orascici.
4.Kad ste sve slozili u pleh, namazite dobro putrom, te ih isjecite nozem na manje komadice (jedan zalogaj) i stavite peci u pecnicu na 160 stupnjeva 30 minuta.
5.Kad ste ih izvadili iz pecnice, kistom ili zlicom polijevajte baklave i ostvaite ih da upiju vodu,secer i med.
Mi smo ih skoro ocistili jos vruce , pa smo odmah krenuli raditi drugu turu. Dobar tek !
Ukoliko zelite mozete ih raditi samo sa orasima, a mozete dodati i jos neke orasaste plodove za koje mislite da bi pasali u baklavu.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *