SAVRŠENO ČOKOLADNA TORTA

Sastojci
(za tortu promjera 26 cm)
Kore
8 bjelanjaka
250 g šećera
60 g gorkog kakaa
Mousse krema
600 g čokolade (koristila sam 400 g tamne i 200 g mliječne)
8 listova želatine
150 ml mlijeka
800 ml vrhnja za šlag
I još
malo voća (po želji)
Priprema
Kore
Prvo napravite kore.

Miksajte bjelanjke uz dodavanje šećera. Šećer ubacujte postepeno, po par žlica, čekajući da se istopi prije nego ubacite sljedeću turu. Kad ste potrošili sav šećer i kad vam je otpala ruka od miksanja, snijegu od bjelanjaka dodajte prosijani kakao i špatulom lagano miješajte dok se sav kakao u sjedini sa snijegom. Opet proces koji traje i od kojeg ruke bole do suza, ali skoro smo gotovi.

Pećnicu upalite na 120-150 stupnjeva. Izrežite si 3 papira za pečenje promjera 26 cm.

U slastičarsku vrećicu (ili u vrećicu za zamrzivač) stavite smjesu, odrežite jedan kut i istiskujte smjesu na izrezani papir koji ste stavili na lim za pečenje (zbog lakšeg transporta).

Smjesu malo poravnajte, neka bude ravnomjerno raspoređena.

Ostatak smjese istisnite na papir kao štapiće. Taj dio kad se ispeče namrvite na toru kao dekoraciju.

Svaku koru sušite oko 1h na 120 ili 40-50 min ako idete s jačom temperaturom. Kore izvadite, djelovat će mekane, ali jako očvrsnu hlađenjem. Korama maknite papir za pečenje.

Mousse krema
Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane.

Želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama.

Kad je želatina omekšala, mlijeko zagrijete skoro do vrenja i u njemu otopite želatinu.

Mlijeko sa želatinom dodajte u čokoladu i miješajte dok se sve ne sjedini.

Kad se sjedinilo, krenite miksati šlag. Ne smije biti prečvrst. Znači, neka se zapljeni, ali mora ostati mekan, tako da vam curi sa žlice miksera.

Dodajte malo šlaga u čokoladu i energično miješajte da se smjesa od čokolade razrijediti bar malo, kako bi vam bilo lakše umiješati ostali šlag.

Dodajte razrijeđenu smjesu od čokolade u preostali šlag i špatulom lagano miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Slaganje
Stavite jednu koru na tanjur za posluživanje.

Vratite obruč od torte kalupa 26 cm koji možete obložiti acetatnom folijom, papirom za pečenje ili izrezanom vrećicom za zamrzivač, kako bi se obruč lakše maknuo s torte.

Ulijte 1/3 kreme i poravnajte. Stavite drugu koru i opet 1/3 kreme. Ja sam ovaj put stavila po kremi i amareto višnje, možete neko drugo voće, no izvorno ne ide ništa.

Na kraju ide treća kora i zadnja trećina kreme.

Tortu stavite na hlađenje bar 5 – 6 sati.

Napomena
Kore mi se nekada znaju zalijepiti za papir, pa će vas možda uhvatiti panika. Ali samo strpljivo otkidajte papir jer je kora dosta tvrda, tako da ćete moći lako u rukama baratati s njom.

Inače, ova količina smjese za kore se koristi za kalupe 18 – 20 cm, jer se dosta smjese za kore koristi za ukrašavanje. Odnosno, cijela torta bi trebala biti obložena tim štapićima koji se kidaju kako bi se poslagali oko torte i po torti.

Prekrasno izgleda, ali meni je draža ovako – veća je. No, ukoliko se odlučite na tu varijantu – onda vam krema nije potrebna u toj mjeri, pa količinu smanjite bar za 1/3.

Voće orginalno ne ide u ovu tortu, ali sam imala amareto višenja iz Lidlovog talijanskog tjedna i savršeno su se uklopile. Jednom sam banane koristila.

Kore su jako tvrde, no hlađenjem omekšaju jer pokupe dio tekućine iz kreme.

Torta je savršena za čokoljupce.

Najčešće ju koristim kad mi se skupi viška bjelanjaka – jer ne pravim mousse sa žumanjcima, budući da mi je ovaj skoro jednako fin, a duplo manje posla traži.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *