Sastojci
KORE
3 bjelanca
150gr šećera
100gr brašna
150gr mljevenih oraha
150gr sjeckanih oraha
FIL
3 žumanca
150gr šećera
100gr brašna
6 velikih kašika gustina
1l mlijela
1 margarin ili maslac
ČOKOLADNA GLAZURA
100gr čokolade
50gr margarina
ZALJEV ZA KORICE
3dl vode
3 kašike šećera
čašica 0,05 ruma

Priprema
1.
kora:

2.
Ulupati čvrst snijeg od bjelanaca i šećera.Dodati brašno i orahe, mljevene i sjeckane. Smjesu za koru podijeliti na 3 dijela i onda je lagano mokrim rukama tanjiti na foliji ili peki papiru, može čak i na poleđini tepsije mada je meni lakše unutar tepsije. Ide malo teže jer je baš treba rastanjiti i stalno kvasiti ruke. Peći kore na umjerenoj temperaturi oko 15minuta, da porumene, u tepsiji veličine oko 25×35cm.

3.
fil:

4.
Žumanca umutiti sa šećerom. Dodati brašno koje ste pomiješali sa gustinom, od litre mlijeka uzeti oko 2 do 3 dl i dodati u tu smjesu. Kuvati to 15 minuta u preostalom mlijeku na umjerenoj temperaturi da ne zagori. Non stop miješati. Ostaviti da se prohladi. Umutiti maslac i u njega stavljati fil pomalo i lagano mutiti, meni se tako super umuti.

5.zaljev:

6.Sastaviti sve sastojke i prokuhati.
7.Prvu koru staviti na tacnu ili u tepsiju i zaliti je zaljevom, sačekati malo da upije, pa možda i malo više, zavisi..,kore budu baš onako tvrde, možda ćete se i zapitati da li to tako treba ,ali treba! One će omekaniti od zaljeva i fila, staviti trećinu fila, drugu koru, ponovo zaliti, fil, treća kora ,zaljev i opet fil. Na kraju ide čokoladna glazura.

Posluživanje
U suštini najgore je ono čekanje da kora upije zaljev,ali morate biti strpljivi……vrijedi!!!! eh da,meni je treća kora malo zagorila kao što se i vidi na slici…dešava se:)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *