Sastojci
1kom kokosov orah( očišćenog mesa oko 200 gr)
100gr kristal šećer
80-100gr kukuruzni skrob
150 ml mleka
50gr mleko uprahu
200gr gorke čokolade ili čokolade za kuvanje (Menaž)
Priprema
1.Kokos očistimo i narendamo na sitnijoj rendi ili izblendamo u blenderu što sitnije.
2.Mleko pomešamo sa mlekom u prahu, šećerom i polovinom skroba.Masu dobro izmutimo da bude glatka pa je prokuvamo uz stalno mešanje u sudu na pari da se zgusne, masa će ostati tečna ali će dobiti na gustini.
3.Spremljeno toplo mleko prelivamo preko narendanog kokosa i ostavimo oko 10-15 min da kokos malo upije tečnost i da se ohladi.
4.Sledeći korak može da se uradi uz pomoć mikrovalne ili kuvanjem na pari.U mlaku masu umešamo ostatk skroba i sve zajedno stavimo u mikrovalnu na najače tj 800w na oko 2 min, izvadimo pomešamo masa je sad već gusta al ne dovoljno črsta, vratimo još na 1 min u mikrovalnu i masa je spremna za oblikovanje.

5.Kokos masu izlijemo u na kuhinjsku foliju , naj bolje u nekoj manjoj tepsiji promera oko 25×20 pa je uz lgano pritiskanje podjednako raspodelimo, i prekrijemo tegljivom folijom i odložimo u frižider na jedno 20 min da se ohladi.
6.Ohlađenu masu nasečemo na pravougaonike i prelijemo otopljenom čokoladom.Ja lično preferiram da umačem štanglice pojedinačno u temperiranu čokoladu jer se na taj način nahvata deblji sloj.
Štanglice poređamo na pek papir i odložimo u frižider ako želite što pre da konzumirate ili ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada polako stegne.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *