Sastojci
šalica je od 300 ml (važno je da se kroz cijeli recept koristi ista šalica,a volumen može biti i od 250 ml ili malo veći)
SUHI SASTOJCI:
1 i pol šalica glatkog brašna Podravka
pola praška za pecivo Docela (5 g)
1/2 šalice šećera
prsohvat soli
2-3 žlice kakaa
pola rum šećera (može i cijeli)
MOKRI SASTOJCI:
1 šalica vode
1/2 šalice ulja ili otopljenog maslaca / margarina
KREMA:
1 pudinga vanilin Dolcela
100 g šećera
300 ml mlijeka
100 g kiselog vrhnja
GLAZURA:
120 g čokolade za kuhanje
250 ml slatkog vrhnja Dolcela
ILI: sitni šećer

Priprema
1.Lim 30 x 20 cm pomastiti i pobrašniti.
U posudi promiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sol, šećer, pola rum šećera i kakao. Ja sam stavila cijeli rum šećer i po mome bolje bi bilo samo pola, ali moji ukućani se ne slažu- njima je super taj okus ruma.
U zdjelici promiješati vodu i ulje.
U suhu smjesu uliti pola mokre smjese i promiješati žicom ili kuhačom. Dodati preostalu polovinu i sve zajedno izmiješati.
Masu podijeliti na 2 jednaka dijela. Prvi dio izliti u lim i poravnati. Ostaviti sa strane dok se skuha puding. Zagrijati pećnicu.
2.Prašak za puding promiješati s 50 ml mlijeka i 50 g šećera,a ostatak mlijeka (250 ml) i 50 g šećera staviti da zavri. Ukuhati puding i kuhati 1 – 2 minute.
Lim sa izlivenim tijestom staviti peći 10 minuta na 170 st.
Nakon 10 minuta izvaditi polupečenu koru. U kuhani puding umiješati kiselo vrhnje i izliti preko kore, poravnati. Gore sipati drugi dio biskvita, poravnati. Peći još oko 20 minuta.
Kolač ohladiti i preliti ganache kremom ili samo posipati sitnim šećerom.
Ganache: na slaboj vatri zagrijavati slatko vrhnje i natrganu čokoladu miješajući. Paziti da ne provri (čokolada izgubi sjaj).
3.Da bih dobila 2 potpuno iste kore ja sam izvagala prvo posudu za miksanje (praznu), a potom sa izmiješanim biskvitom, oduzela težinu posude i ostatak podijelila sa 2.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *