Vec dugo zivim van domovine i Bajadera je uvijek na vrhu kupovne liste kad dodem u posjetu. Naravno, ne potraje dugo tako da sam odlucila kreirati vlastiti recept. Dijelim ga s vama u nadi da vam se svidi. Preporucila bih da koristite cokoladu za kuhanje sa 40-50% kakaa jer bi inace mogla biti pretvrda i prejakog okusa. Secer ne morate dodavati, fina je i bez njega. Prijatno! Ispricavam se svima, upravo sam primijetila (i ispravila) gresku- kolicina ljesnjaka je 200g, a ne 100g kako je pisalo!

Sastojci
200g cokolade za kuhanje
40g secera u prahu
40g maslaca
200g bijele cokolade
200g ljesnjaka ( przeni, bez ljuskica)
70g badema (blansiranih, przenih)
Priprema
1.Rastopiti 100g cokolade i 20g maslaca. Dodati 20g secera u prahu, promijesati i izliti u kalup ( ja sam koristila plasticnu kutiju 14x20cm). Staviti u frizider da se stisne.

2.Ljesnjake i bademe staviti u sjeckalicu/multipraktik i sjeckati dok se ne pretvori u gustu, kremastu masu kao maslac. Ako imate slabiji uredaj ovaj korak napravite u nekoliko navrata, s pauzama da se motor ne pregrije

3.Rastopiti bijelu cokoladu i u nju dodati mjesavinu badema i ljesnjaka. Dobro izmijesati i dodati u kalup na prvi sloj. Ohladiti u frizideru sve dok ne ocvrsne

4.Gornji sloj: 100g cokolade, 20g maslaca i 20g secera u prahu rastopiti, izmijesati i preliti sloj s bijelom cokoladom.
Ohladiti preko noci ili bar 3-4 sata. Prije rezanja drzati na sobnoj temperaturi sat vremena- lakse se reze.

5.
Prijatno!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *